Nyheter fra Ford

Slik kjører du lovlig og bra med tilhenger !

Kunsten å rygge med tilhenger er å tenke stikk motsatt av det som tilsynelatende er logisk. Også regler som faktisk kan gjøre det forbudt å trekke en større henger med både for liten og for stor bil må følges.

Her er Fords nyttekjøretøyssjef, Johnny Løvli, sine beste tips for både å kjøre, laste og følge reglene for tilhengerbruk.

– Utfordringen med å rygge med tilhenger er at hengeren ikke går til venstre når du svinger til venstre. Dessuten er det en rekke regler for både lovlig last og hvilke henger som kan kjøres lovlig med forskjellige type bilmodeller, sier den mangeårige sjefen for Norges nest største nyttekjøretøymerke, Johnny Løvli.

Han har mer erfaring med forskjellige type biler og tilhengere enn de fleste.

Se Fords store utvalg av personbiler og nyttekjøretøy her

– Tenk motsatt når du rygger

– Du må tenke motsatt. Svinger jeg til høyre, går tilhengeren til venstre. Det er også lurt å bruke små bevegelser og ikke vente lenge med å korrigere når tilhengeren går feil vei, sier Fords nyttekjøretøysjef.

Start derfor alltid med rett tilhenger og bil. Når du når punktet hvor du ønsker å rygge tilhengeren mot venstre skal du svinge mot høyre og omvendt.

– Husk at det ofte er lettere å svinge litt for mye og korrigere enn motsatt. Når hengeren begynner å svinge må du rette opp forhjulene og fortsette å rygge, sier Løvli.

Les: Her er 5 supersmarte Ford-løsninger

Last tilhengeren opp riktig

Det er også ifølge han riktig å sørge for at tilhengeren ikke blir lastet feil. Det kan nemlig dramatisk endre bilens kjøreegenskaper.

– De tyngste gjenstandene skal ligge midt over akslingen eller rett foran. Lastevekten bør også tilpasses mest mulig likt over hele tilhengeren, forklarer Løvli.

Det finnes også et regelverk for kjøring med tilhenger. I verste fall kan du ende opp med å betale bøter på tusenvis av kroner dersom du ikke følger det. Stikkordet her er totalvekt.

– Med et vanlig førerkort i klasse B må totalvekten på bil og henger ikke overstige 3500 kilo. Hvis du har en stor og tung SUV eller en pickup kan du med denne førerkortklassen trekke mindre vekt på tilhengeren.

Stor guide: Finn den beste familiebilen for ditt behov

Kan få behov for «tilhengerlappen»

Maksimal vogntogvekt må også sjekkes i vognkortet. Dette er den samlede vekten på både tilhenger, bil og samlet last.

– For å få utnyttet dette må du koste på deg å ta «tilhengerlappen». Det koster noen tusen kroner, men da kan du få utnyttet bilen til det fulle, sier der erfarne eksperten på rygging.

Husk også at kjører du med tilhenger med brems har du aldri lov å kjøre fortere enn 80 km/t- uansett om du er på motorveien.

Spar penger og leveringstid med nye Ford Proff+ varebiler

Med varebilutstyrspakken Proff+ får kundene nå tilgang til ferdig og godt utstyrte varebiler med lavere leasingpris og langt kortere leveringstid.

Les mer »

Få alle rådene: Slik gjør du bilen din ferieklar!

Nesten halvparten av alle nordmenn drar på bilferie om sommeren. Her er rådene for pakking, lasting og klargjøring av bilen før årets store biltur.

Les mer »

Her er 5 grunner til at nye Ford Ranger fortsatt er førstevalget!

Nye Ford Ranger har fått helt ny motor, den har blitt sterkere og fått enda flere avanserte førerassistanseteknologier. Her er de 5 viktigste grunnene til at nye Ranger fortsatt vil være Europas mest populære pickup.

Les mer »

Kommer som ladbar hybrid: Derfor er nye Tourneo Custom den perfekte flerbruksbilen

Taxi-eier Geir Fornes ønsket seg en bil som gir kundene en følelse av luksus, plass nok til hele storfamilien, inkludert sydenbagasjen – til en god pris. I dag er han en fornøyde eier av den store nye flerbruksbilen, Ford Tourneo Custom.

Les mer »