Nyheter fra Ford

Slik får du DAB+ i bilen din

I 2017 ble FM-nettet i Norge slukket. Nå må du ha en DAB+-løsning i bilen for å høre på radio. Her er løsningene du kan velge mellom.

– Litt forenklet er det snakk om tre løsninger: Du kan bytte ut hele radioen med en helt ny DAB+-radio, du kan installere en skjult adapter på eksisterende radio, eller du kan installere en adapter med skjerm, sier servicemarkedsdirektør hos Ford Motor Norge, Marius Revhaug.

Fra et par tusen kroner og oppover kan du nå få en DAB+-løsning ferdig montert hos Ford som sikrer at du fortsatt kan høre på radio når du er på veien. Dette gjelder både deg som har FM-radio og den litt nyere DAB-løsningen (uten +).

Er du usikker på om du har DAB eller DAB+? Da kan du søke etter kanalen NRK P13. Den sendes bare på DAB+.

Husk også at alle DAB+-radioer også kan ta imot FM-signaler. Du mister altså ikke muligheten til å lytte på radiostasjoner som sender på FM-nettet skulle du ta en tur til utlandet.

DAB-Adapter for eksisterende radio:

Ford bruker to merker, Tiny Audio C5 og G4 Audio. Dette er små adaptere med en liten skjerm som monteres på dashbordet ved hjelp av en brakett. Fra denne styrer du både DAB+-radio, tilkoblet musikk og FM-radio. Strøm hentes fra bilens sigarettenner/12 volt-anlegg. Adapterne kobles til bilens stereoanlegg med en vanlig AUX-kabel eller den innebygde FM-senderen (lyden sendes på en FM-kanal til bilens lydanlegg).

Pris: Fra 1990 kroner, ferdig montert

Fordeler: Rimelige løsninger som du kan montere selv. Du kan strømme musikk og podcast via blåtann/Bluetooth til enheten. Tiny C5 Audio kan også fungere som håndfri til telefonen

Ulemper: Gjør du monteringen selv, må du løsne dekslet mellom bilens sidevindu og frontrute. Antennen limes nemlig fast på vinduet. Enkelte synes også det er kronglete å skjule antenneledningen. Dette er en jobb som Ford-forhandleren kan gjøre for deg.

Integrert løsning for eksisterende radio:

Ved hjelp av en helintegrert løsning fra Autodab blir en boks montert inn i bilen bak stereoanlegget. Du kan styre radioen fra rattet og DAB-stasjonene vil dukke opp i displayet som Ford-modellene kommer med. Det er med andre ord ingenting som forandrer seg i ditt førermiljø, bortsett fra at du har DAB+.

Pris: Fra 2990 kroner, ferdig montert.

Fordeler: Synes ikke, og kan styres slik du alltid har styrt radioen.

Ulemper: Som en tommelfingerregel er Connects 2 radiooppdatering mulig å få installert på de fleste personbilmodellene produsert etter 2004, men det finnes unntak. Sjekk derfor med din Ford-forhandler om du er usikker.

Nytt DAB+ forberedt stereoanlegg

Du kan også velge å kjøpe et helt nytt Pioneer DAB+-stereoanlegg og få dette installert i bilen hos en Ford-forhandler. Disse har ofte tilkobling for både USB og AUX-inngang som gjør at du kan koble til mobiltelefonen og spille musikk. De beste stereoanleggene Ford selger (Pioneer AVIC-F980DAB) har også berøringsfølsom 6,2 tommer skjerm med navigasjon, Bluetooth og mulighet for Apple Carplay, Android Auto og liknende.

Pris: Fra 2000 kroner for de minste stereoanleggene, til 7000 kroner for de større og 11 000 kroner for toppmodellen, ferdig montert.

Fordeler: Du kan få omtrent alt integrert i et toppmoderne stereoanlegg. Har du ikke mulighet for å spille av musikk fra mobiltelefonen, får du det her.

Ulemper: I enkelte modeller kan man miste muligheten til å styre radioenheten fra rattet.

Ble lam i bilulykke: – Unge sjåfører må innse at de ikke er udødelige

I løpet av noe få sekunder tar Jonny avgjørelsen som skal forandre resten av livet hans.– Jeg var bare 20 år, og følte meg som gutter flest som akkurat har fått lappen – litt udødelig. Bilen bak meg skulle ikke få kjøre forbi, sier Jonny Grimestad.

Les mer »

Få full kontroll over bilen med nye FordPass Connect

Med FordPass Connect kan du nå få full kontroll over bilen din fra mobilen. Du kan blant annet åpne og låse den, finne ut hvor drivstoffprisene er billigst akkurat nå, og hele bilen er et rullende Wi-Fi hotspot for hele 10 enheter. – Med et Ford Pass Connect-modem i bilen får du med appen FordPass […]

Les mer »

Leila (35): Bilen reddet livet mitt

Helt desperat og strigråtende forsøkte Leila (35) å komme seg ut av sin Ford Focus etter den kraftige frontkollisjonen. Gjennom mørket og røyken hørte den hardt skadde og fastklemte jenta en stemme som spurte hvordan hun hadde det. Hadde det ikke vært for bilens automatiske nødvarsling hadde jeg ikke vært her i dag, sier hun med overbevisning.

Les mer »

Ny gratisapp gjør livet på veien enklere for mange Ford-eiere

Med FordPass får Ford-eiere nå tilgang til en lang rekke tjenester. Her kan du bestille service, få oversikt over parkeringsplasser med pris og få trafikkoppdateringer i sanntid direkte til bilens navigasjonssystem.

Les mer »