Nyheter fra Ford

Se så mye bedre billysene har blitt på 109 år!

Unike bilder viser hvordan billysene har gitt sjåfører bedre sikt de siste hundre årene. I stummende mørke triller en mann en sykkel over veien. Det var det ikke like lett å få med seg i 1908!

Moderne lysteknologi har gjort livet langt lettere for bilistene sammenlignet med hva besteforeldrene våre opplevde. Spesielt de siste 40 årene har det skjedd enormt mye. Bare se på bildene!

Det første bildet viser standardlysene på Ford Model T fra 1908. På de drøyt 15 millioner bilene som det ble solgt av denne mellom 1908 og 1927, var lyset en karbidlampe (gass). Den kryssende personen i veibanen foran er nærmest umulig å se. På det siste bildet er det lysene på en ny Ford Mustang GT som er brukt. Her er både personen og miljøet rundt godt synlig for sjåføren bak rattet. Bildene er tatt med samme kamera, med de samme innstillingene og på samme sted. Det er bare bilene med sine tilhørende billys som skiller.

Les: Her er 5 supersmarte Ford-løsninger

En reise i billys

På det andre bildet (se bildekarusellen i høyre spalte) er det brukt en 1932-modell Ford Model Y. Deretter følger den originale lyskjeglen fra en 1966-modell Ford Anglia, så en 1976-modell Ford Fiesta og en 1994-modell Ford Mondeo.

I løpet av 109 år har det heldigvis skjedd veldig mye med kvaliteten på hvor godt vi bilsjåfører ser i mørket.

– Det er ganske fantastisk hvor fundamentalt denne utviklingen har bidratt til både sikkerhet og sjåførens kjøreopplevelse, sier Fords lysekspert, Michael Koherr.

Xenon fem ganger sterkere enn halogen

Xenon hovedlysene til Mustangen har rundt tre ganger så sterk lyseffekt som en halogenpære. Som de sofistikerte LED-hovedlysene, som blant annet tilbys på den nye Ford Edge, gir Xenon-lyset et sterkt hvitt lys. Det resulterer i en opplevd lysvirkning som faktisk virker mer enn fem ganger sterkere enn det mer gulaktige lyset i en halogenpære.

Det er ikke bare lysene som har blitt bedre. Også lysteknologien generelt har vært i en rivende utvikling de siste årene. Nå kan Fords lys tilpasse seg både fart, omgivelser og til og med værforhold. Teknologien kan også hjelpe deg å bremse ned dersom en fotgjenger skulle dukke opp i mørket. Alt for å gi deg optimalt lys, sikkerhet og kjørekomfort. Frontlysene er dessuten designet slik at det i lyskjeglens ytterkant er en glidende overgang til mørket. Dette gjøres for at objekter som kommer inn fra siden skal komme gradvis innenfor sjåførens synsvidde.

Les også: Ny Focus med unik lysteknologi hjelper deg i høstmørket

Superklare LED-lys kommer

– Vi har gått fra det som egentlig var litt avanserte stearinlys til effektive Xenon- og LED-lys. I fremtiden vil det komme superklare LED-lys som faktisk kan hjelpe sjåføren til å være oppmerksom. Det er som natt og dag, forklarer Koherr.

Ford utvikler også et system som kan punktbelyse objekter som fotgjengere, syklister og større dyr i veibanen inntil 120 meter foran bilen. Systemet bruker et infrarødt kamera for å lokalisere og følge hindringene ettersom de beveger seg.

For de spesielt interesserte: Kamerainnstillingene for alle bildene var iso 1600, eksponering 1/13 og blenderåpning f/9.

Ble lam i bilulykke: – Unge sjåfører må innse at de ikke er udødelige

I løpet av noe få sekunder tar Jonny avgjørelsen som skal forandre resten av livet hans.– Jeg var bare 20 år, og følte meg som gutter flest som akkurat har fått lappen – litt udødelig. Bilen bak meg skulle ikke få kjøre forbi, sier Jonny Grimestad.

Les mer »

Få full kontroll over bilen med nye FordPass Connect

Med FordPass Connect kan du nå få full kontroll over bilen din fra mobilen. Du kan blant annet åpne og låse den, finne ut hvor drivstoffprisene er billigst akkurat nå, og hele bilen er et rullende Wi-Fi hotspot for hele 10 enheter. – Med et Ford Pass Connect-modem i bilen får du med appen FordPass […]

Les mer »

Leila (35): Bilen reddet livet mitt

Helt desperat og strigråtende forsøkte Leila (35) å komme seg ut av sin Ford Focus etter den kraftige frontkollisjonen. Gjennom mørket og røyken hørte den hardt skadde og fastklemte jenta en stemme som spurte hvordan hun hadde det. Hadde det ikke vært for bilens automatiske nødvarsling hadde jeg ikke vært her i dag, sier hun med overbevisning.

Les mer »

Ny gratisapp gjør livet på veien enklere for mange Ford-eiere

Med FordPass får Ford-eiere nå tilgang til en lang rekke tjenester. Her kan du bestille service, få oversikt over parkeringsplasser med pris og få trafikkoppdateringer i sanntid direkte til bilens navigasjonssystem.

Les mer »