Nyheter fra Ford

Nå blir Evalds supertaxi Focus RS kjent over hele verden

Evald Jåstad fra Odda i Hardanger har verdens første Ford Focus RS som går som taxi. Nå har mer enn 250 000 mennesker verden over sett videoen om «Det blå lynet».

– Jeg har alltid har vært en stor fan av rallybiler. Dessuten er veiene her på Vestlandet – med sine mange svinger og bratte stigninger – helt perfekt for en Focus RS, sier Jåstad.

Nylig har Ford Europas film-team vært i Vestlandsbygda og lagd film om den spesielle taxien til Evald.

– Videoen skal distribueres både i Europa, Asia, Amerika og Afrika, sier filmprodusent Jerome Isaac, som skryter av gjestfriheten han opplevde på sitt Norges-besøk.

– Dette er første gangen jeg er i Norge. Evald og alle andre vi møtte i Odda etterlot et fantastisk førsteinntrykk av en veldig gjestfri og behjelpelig lokalbefolkning.

Nysgjerrig? Bygg din egen Ford Focus RS her

Evald bor med samboer Unni Bruun Kysnes og barna Martin (3) og Julie (13) i Ullensvang i Hardanger. Den vakre bygda helt nede ved den dramatiske Hardangerfjorden er kanskje mest kjent for å være fruktkommune nummer én i Norge.


Focus RS er en taxi-råtass

Focus RSen går som taxi i Odda Taxi.

Med hele 350 hestekrefter, trekk på alle fire og en akselerasjon fra 0 – 100 km/t på 4,7 sekunder er råtassen Ford Focus RS både en bil og en taxi helt utenom det vanlige.

– Jeg kjører mange eldre passasjerer til butikken og legen med taxien min. De kaller den bare «Det blå lynet», eller RS-taxien. Alle de 7000 innbyggerne i Odda kjenner igjen bilen, enten på lyden eller på den spesielle blåfargen, sier Jåstad.

Les: Derfor bør du ta EU-kontroll hos en Ford-forhandler

Hva sier kundene til å bli hentet i en RS?

– Mange har hørt at om bilen min og ber om å få bli kjørt i den. De blir egentlig veldig begeistret når de ser RSen. Gromlyden i RSen får ofte frem smilet hos passasjerene.

Og med denne voldsomme akselerasjonen – blir du bedt om å dra på litt innimellom?

– Ja det gjør jeg. Jeg drar det ikke helt ut, men trykker inn gassen såpass at de blir dratt tilbake i setet. Spesielt yngre passasjerer spør gjerne om jeg «kan dra på litt», forteller Evald.

Norges største Ford-fan?: Bjørn har kjøpt 640 biler på 10 år!

Privilegert taxisjåfør

Det var våren 2016 Evald usett og uprøvd gikk til innkjøp av en Focus RS.

– Jeg har hatt mange Ford Cosworth, og vært veldig fornøyd med dem. De lages dessverre ikke lenger. Da var dette det nærmeste jeg kom. Med trekk på alle fire og en råtass av en bensinmotor så kunne ikke det bli galt, sier den blide 36-åringen.

Les også: Lennart (97) kjøpte seg ny Ford Mustang med 421 hk!

Han mener selv han er privilegert som får kjøre en så sprek bil hver dag.

– Å kjøre en så rask bil i et så vakkert landskap er en opplevelse jeg får ha hver dag. Det er jeg veldig fornøyd med.
Focus RS er en bil som er sportslig og stivt satt opp. Styringen er direkte og motoren er villig. Evald savner imidlertid ikke en bil som er mer komfortabel i kjøreoppsettet.

– Dette er den fjerde drosjen jeg har og jeg har aldri hatt så komfortable dager bak rattet som nå. RSen kan kjøres som en banebil, men også som en helt vanlig bil. Det er et kvalitetsstempel, sier han.

F G L I